Geen bestelling, wel pakketje? Betaal niet!

Krijgt u ongevraagd een pakketje met oplaadkabels, earpods of USB kabels toegestuurd, of ontvangt u facturen voor een vaag abonnement dat u nooit heeft afgesloten? Betaal hier niet voor en laat u ook niet onder druk zetten door schimmige ondernemers.

Geen bestelling, wel pakketje? Betaal niet! ECC Nederland

Ongevraagde toezendingen, onbetrouwbare ondernemers

Steeds weer proberen onbetrouwbare ondernemers nieuwe manieren te bedenken om consumenten geld afhandig te maken. Het ECC ontvangt momenteel behoorlijk wat meldingen over websites als Trendy Hunts, Discount Alligator, Day Deal Checkout, Vip Mystery Box en Abonamentelor, die consumenten ongevraagd pakketjes toesturen en facturen voor abonnementen die zij nooit hebben afgesloten. Deze websites lijken van dezelfde ondernemer afkomstig te zijn en hebben hetzelfde postadres als Bigdiscountshopper

Bent u de dupe? Dit kunt u doen. 

Als u producten krijgt toegestuurd waar u niet om heeft gevraagd, dan is dat een ongevraagde toezending. Dat is niet toegestaan. Dit geldt ook voor facturen die u krijgt toegestuurd voor een abonnement dat u nooit heeft afgesloten. De ondernemer kan u niet verplichten om hiervoor te betalen. Is de ondernemer van mening dat hij een overeenkomst met u heeft en dat u toestemming heeft gegeven voor de zending of het afsluiten van het abonnement? Dan is het aan de verkoper om dit te bewijzen. 

Betaal niet!

Weet u zeker dat u geen bestelling heeft geplaatst of abonnement heeft afgesloten, betaal dan niet! Ook niet als er wordt gedreigd met aanmaningen en incassobureaus. Hiermee proberen dergelijke ondernemers u onder druk te zetten om alsnog te betalen voor de ongevraagde toezending of het ongevraagde abonnement. Laat u niet intimideren! 

Contacteer de ondernemer

Laat de ondernemer per post of e-mail weten dat u ten onrechte een pakketje heeft ontvangen of dat er ten onrechte een abonnement is afgesloten en dat u daarom niet overgaat tot betaling. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief ongevraagde toezending – koopovereenkomst. Dit is geen verplichting en hoeft u alleen te doen als u zich daar prettig bij voelt. 

Wat u ongevraagd krijgt, mag u houden 

De producten die u ongevraagd toegestuurd krijgt, mag u houden zonder daarvoor te betalen. Stuurt u de zending toch liever terug? Verstuur dit dan naar het postadres: P.O. BOX 144, 1380 AC in Weesp. De ondernemer is verplicht om de verzendkosten te betalen voor het retourneren van de zending. Let op! In de praktijk zien we vaak dat het lastig is om deze kosten bij dergelijke ondernemers te verhalen. 

Klacht indienen ACM

Heeft u ons advies opgevolgd en blijft u ongevraagd pakketjes, facturen of incassobrieven ontvangen? Dien dan een klacht in bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) over de handelswijze van de ondernemer. Deze klacht kunt u bij de ACM melden via het overheidsloket Consuwijzer.