Coronavirus, nepnieuws en -webshops: dit moet u weten!

De Europese Commissie en nationale consumentenautoriteiten slaan handen ineen om de verspreiding van nepnieuws over het coronavirus tegen te gaan. Er wordt streng opgetreden tegen webshops die onterecht zeggen producten te verkopen die het virus kunnen bestrijden of genezen. 

Coronavirus en nepnieuws: dit moet u weten! ECC Nederland

Toename nepwebshops sinds corona-uitbraak

Sinds de COVID-19 uitbraak schieten de nepwebshops als paddenstoelen uit de grond. Via deze webshops worden mondkapjes, petten, maskers en desinfecterende middelen als handgel tegen torenhoge prijzen aangeboden. Oplichters spelen in op de angst van consumenten dat voorraden opraken en de bereidheid om fors te betalen voor de producten. 

Nepnieuws. Geloof niet alles wat u leest! 

Tandpasta die u beschermt tegen het virus of het preventief nuttigen van alcohol. Twee voorbeelden van misleidende informatie die massaal worden gedeeld via sociale media. Ook circuleren allerlei complottheorieën, foto’s en video’s die de gevolgen van de coronapandemie zouden laten zien. Zo zou het virus in een laboratorium zijn ontwikkeld, het RIVM liegen over de ernst van het virus en de pandemie leiden tot het uiteenvallen van de Europese Unie. Geloof niet alles wat u leest! 

Online platforms bannen nepnieuws 

Online platforms als Google, Facebook, YouTube, Twitter en Amazon ondernemen actie om nepnieuws te stoppen. De zoekresultaten zijn aangepast en nepnieuws wordt zo snel mogelijk verwijderd. Zo krijgt overheidsinformatie en informatie vanuit de WHO een prominente plek op deze platforms. Hierdoor wordt de grote hoeveelheid nepnieuws naar de achtergrond geduwd en feiten duidelijker van meningen onderscheiden. Ook verwijderen verschillende social media platforms alle berichtgevingen die misleidende, opruiende of dreigende informatie over het coronavirus bevatten. 

Maatregelen: grip op de waarheid 

De Commissie is blij met het initiatief van de online platforms om nepnieuws te bestrijden en roept iedereen op om hier een steentje aan bij te dragen. Om te zorgen dat elk EU-land dezelfde maatregelen treft, heeft de Europese Commissie in samenwerking met nationale consumentenautoriteiten een richtlijn opgesteld. De richtlijn wordt deze week gepubliceerd. De Commissie verzoekt nationale autoriteiten om na de publicatie van de richtlijn, snel handhavingsmaatregelen te nemen zodat er niet langer misbruik wordt gemaakt van consumenten in deze kwetsbare tijd.