Coronavirus en gestrand in het buitenland: dit moet u weten!

Bent u gestrand in het buitenland en kunt u door de enorme impact van het coronavirus geen kant op? Doe dan een beroep op Bijzondere Bijstand Buitenland! De overheid en reisbranche bundelen krachten om gestrande Nederlanders uit het buitenland te halen. 

Coronavirus en gestrand in het buitenland: dit moet u weten! ECC Nederland

Bijzondere Bijstand Buitenland 

Als u vastzit in het buitenland door geschrapte vluchten of gesloten grenzen en u geen beroep kunt doen op een reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij? Meld u dan bij het centrale meldpunt Bijzondere Bijstand Buitenland. Het ministerie van Buitenlandse zaken werkt intensief samen met verzekeraars en luchtvaartmaatschappijen om uw terugreis in gang te zetten. Lukt dat niet op korte termijn? Dan krijgt u hulp met het vinden van een plek waar u veilig kunt verblijven. 

Eigen bijdrage

De hulp om de terugreis te regelen, wordt grotendeels voor u betaald door de overheid en reissector. Hiervoor is 10 miljoen euro vrijgemaakt. Zelf moet u ook een financiële bijdrage leveren. Bent u ergens in Europa gestrand, dan draagt u € 300 bij aan uw terugreis, buiten Europa geldt een eigen bijdrage van € 900. Deze bijdrage wordt achteraf geïncasseerd. Kunt u deze kosten niet dragen en wilt u een betalingsregeling treffen? Vraag dan naar de mogelijkheden tijdens uw registratie. 

Reis- of annuleringsverzekering 

Heeft u een uitgebreide reis- of annuleringsverzekering en is uw reis vóór 11 maart geboekt? Dan kunt u mogelijk een beroep doen op uw annuleringsverzekering. Check de voorwaarden van uw verzekering(en) zodat u weet welke kosten worden gedekt. 

Vertrek niet mogelijk? Zorg voor veilig onderkomen!

Als uw terugreis nog niet kan worden uitgevoerd, zorg dan voor een plek waar u veilig kunt verblijven. Volg de aanwijzingen van lokale autoriteiten en het nieuws om op de hoogte te blijven van de veiligheidssituatie in het land waarin u verblijft en maatregelen die worden genomen. Probeert u zich zoveel mogelijk aan die maatregelen te houden. 

Informatieservice Buitenlandse Zaken 

Breng de Nederlandse ambassade op de hoogte van uw verblijf in het buitenland. Hoe? Registreer bij de informatieservice van Buitenlandse Zaken! U wordt dan ook op de hoogte gehouden van aangepaste reisadviezen, (dreigende) crisissituaties, mogelijke vluchten en andere relevante info.

Download Reisapp

Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelen met de Reisapp van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Stel meldingen in zodat u een waarschuwing ontvangt zodra er iets op uw bestemming wijzigt. Via deze app kunt u ook direct contact opnemen met het ministerie van Buitenlandse Zaken en vindt u de contactgegevens van Nederlandse ambassades en consulaten.