Boetes Ryanair en Wizz Air voor handbagagebeleid

De Italiaanse mededingingsautoriteit AGCM legt fikse boetes op aan Ryanair en Wizz Air voor het doorberekenen van toeslagen voor grote handbagagestukken. Volgens de autoriteit is dit in strijd met de vervoersovereenkomst. Voor deze overtreding krijgt Ryanair een boete van €3.000.000 en Wizz Air €1.000.000 opgelegd.

Miljoenen boetes Ryanair en Wizz Air voor handbagagebeleid, ECC Nederland

Onderzoek bagagebeleid Ryanair en Wizz air

De mededingingsautoriteit kondigde eind vorig jaar aan onderzoek te gaan doen naar het nieuwe handbagagebeleid van Ryanair en Wizz Air. Dit beleid verplicht passagiers om een toeslag te betalen voor het vervoeren van grotere handbagagestukken waaronder de rolkoffers. Alleen een kleine tas of laptoptas mag nog gratis het vliegtuig mee in.

Handbagagebeleid in strijd met vervoersovereenkomst

De luchtvaartmaatschappijen voerde de nieuwe handbagageregels niet alleen door bij passagiers die een ticket kochten na de ingangsdatum van het nieuwe handbagagebeleid. Ook werden de passagiers die voor die tijd een vliegticket hadden geboekt en ná ingangsdatum met een van de twee luchtvaartmaatschappijen vlogen, belast met extra kosten. Volgens de Italiaanse autoriteit is dit in strijd met het recht. Daarnaast is het vervoeren van handbagage (ongeacht de grootte) onderdeel van de vervoersovereenkomst en zijn luchtvaartmaatschappijen verplicht om deze kosten in de ticketprijs op te nemen.

Misleiding van passagiers

De mededingingswaakhond is van mening dat het opleggen van toeslagen, die variëren van € 5 tot € 25, misleidend zijn ten aanzien van de werkelijke ticketprijs. Dit is namelijk niet de prijs die aan het begin van het boekingsproces wordt getoond en hierdoor kunnen passagiers moeilijk prijzen vergelijken met andere luchtvaartmaatschappijen aangezien die wel inclusief prijzen hanteren.

In beroep tegen besluit mededingingswaakhond

Beide luchtvaartmaatschappijen moeten het doorberekenen van extra toeslagen voor grotere handbagagestukken staken. Ryanair en Wizz Air kunnen tegen dit besluit in beroep gaan bij de rechter.

Persbericht

Persbericht Italiaanse mededingingsautoriteit AGCM d.d. 21 februari 2019.