Coronavirus en reisadviezen: dit moet u weten!

Reizen in coronatijd is onvoorspelbaar. Ga daarom zo goed mogelijk voorbereid op reis en check vlak voor uw vertrek of er veiligheids- en/of gezondheidsrisico's zijn in het land van uw vakantiebestemming. Op deze pagina leest u alles wat u moet weten over de reisadviezen van de Rijksoverheid en de gevolgen voor uw reis.

Waarmee wij u kunnen helpen

Het Europees Consumenten Centrum informeert u over uw consumentenrechten in de EU, geeft gratis juridisch advies bij grensoverschrijdende conflicten en bemiddelt als u en een buitenlandse ondernemer (niet gevestigd in Nederland!) er samen niet uitkomen. Op onze website vindt u informatie, tips en voorbeeldbrieven die u vooruit helpen.

Coronavirus en reisadviezen: dit moet u weten! ECC Nederland

Goed om te weten

Wat betekenen de kleurcodes bij de reisadviezen van de overheid?

Check voordat u op vakantie gaat altijd wat het reisadvies is voor uw vakantiebestemming om vervelende verrassingen op reis te voorkomen. De reisadviezen van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken worden gekenmerkt door vier kleurcodes. Hieronder leest u wat de kleurcodes betekenen voor uw vakantie: 

 • Code groen
  Landen met code groen hebben op dit moment geen coronamaatregelen die invloed hebben op uw vakantie en reisgenot.
 • Code geel
  Landen met code geel hebben coronamaatregelen getroffen die een beperkte invloed hebben op uw vakantie en reisgenot. Let op, er zijn wel veiligheidsrisico’s.      
 • Code oranje
  Landen met code oranje hebben coronamaatregelen getroffen die het dagelijkse leven ontwrichten. Voor deze landen geldt ook mogelijk een inreisverbod. Reizen naar deze landen wordt afgeraden. Gaat u toch? Dan moet u bij terugkomst 14 dagen in thuisquarantaine.
 • Code rood
  Landen of gebieden met code rood zijn volledig afgesloten. Er is geen uitzicht op in- en uitreizen. Reizen naar deze landen wordt afgeraden. Gaat u toch? Dan moet u bij terugkomst 14 dagen in thuisquarantaine. 

#kleurcodes-reisadvies-corona

Gekopieerd naar het klembord!

Kan ik deze zomer op vakantie naar het buitenland?

Vanaf 15 juni kunt u weer op vakantie naar andere landen in de EU. Grenzen gaan open en reisadviezen worden versoepeld van code rood of oranje naar code geel. Dit geldt niet voor alle Europese landen en ook niet voor landen buiten de EU. Check op de website Nederlandwereldwijd het meest actuele reisadvies van uw vakantiebestemming. Let op: het reisadvies kan op elk moment weer worden aangepast.  

#zomervakantie-europa

Gekopieerd naar het klembord!

Mag ik naar een land of gebied reizen met een oranje of rood reisadvies?

Reizen naar landen of gebied met een oranje of rood reisadvies wordt sterk afgeraden door de overheid. Het coronavirus ontwricht hier het dagelijkse leven en het besmettingsgevaar is groot. Het reisadvies is echter niet bindend. U bepaalt zelf of uw reis doorgaat, tenzij er een inreisverbod geldt voor uw reisbestemming. Gaat u naar een land of gebied waarvoor een negatief reisadvies geldt (code oranje of rood), dan moet u bij terugkomst 14 dagen in thuisquarantaine. 

#vakantiebestemming-code-oranje-rood

Gekopieerd naar het klembord!

Wat kan ik doen als het reisadvies tijdens de vakantie wordt aangepast?

Het coronavirus kan op elk moment weer om zich heen grijpen. Wees daarom alert als u naar het buitenland reist. Bij een nieuwe uitbraak kunnen landen snel strenge maatregelen treffen, zoals het sluiten van grenzen. Ook kunt u bij een lockdown in quarantaine worden geplaatst. 

Houd het reisadvies van de Rijksoverheid en berichtgevingen vanuit lokale autoriteiten tijdens uw vakantie goed in de gaten. Door deze zomer naar het buitenland te gaan, accepteert u de mogelijke risico’s. De verantwoordelijkheid om veilig thuis te komen, ligt in principe bij uzelf. 

#reisadvies-aangepast-tijdens-vakantie

Gekopieerd naar het klembord!

Moet ik in thuisquarantaine na mijn vakantie?

Komt u uit een gebied of land komt waarvoor een code oranje of rood reisadvies is afgegeven? Ga dan 14 dagen in thuisquarantaine. Verlaat uw woning of verblijfplaats niet en vermijd zoveel mogelijk het contact met anderen. Neem bij symptomen contact op met uw huisarts of de GGD. 

#verplicht-thuisquarantaine

Gekopieerd naar het klembord!

Hoe blijf ik op de hoogte van de actuele reisadviezen?

Check voordat u op vakantie gaat altijd wat het reisadvies is voor uw vakantiebestemming om vervelende verrassingen op reis te voorkomen. Tijdens uw reis blijft u op de hoogte van de meest actuele reisadviezen met de Reisapp en 24/7 informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

#actuele-reisadviezen

Gekopieerd naar het klembord!