Spaans Hooggerechtshof verklaart algemene voorwaarden Iberia ongeldig

Het Hooggerechtshof in Spanje heeft een aantal algemene voorwaarden van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia ongeldig verklaard. Een van die voorwaarden is de no-showclausule die ervoor zorgt dat tickets van passagiers geannuleerd worden wanneer zij onverhoopt niet komen opdagen voor een deel van de vlucht.

Spaans Hooggerechtshof verklaart algemene voorwaarden Iberia ongeldig, ECC Nederland

No-showclausule

Luchtvaartmaatschappijen hanteren vaak een zogenaamde ‘no-showclausule’. Deze clausule stelt dat als een passagier onverhoopt niet komt opdagen (no-show) voor een deel van de reis (bijv. heenvlucht), het ticket niet meer geldig is voor het verdere traject. Dit ondanks dat de passagier wel voor het volledige traject heeft betaald. Deze wordt dan verplicht om een nieuw ticket te kopen of om een buitensporig bedrag bij te betalen om alsnog het traject verder te mogen voortzetten.

Rechtszaak OCU versus Iberia

De Spaanse Consumentenorganisatie OCU startte in 2011 een rechtszaak tegen Iberia omdat de luchtvaartmaatschappij volgens OCU oneerlijke voorwaarden hanteerde. De Spaanse rechtbank oordeelde in deze zaak dat de no-showclausule van Iberia onrechtmatig was. Iberia is tegen deze uitspraak in beroep gegaan. Nu zeven jaar later heeft het Hooggerechtshof in Madrid tevens uitgesproken dat een aantal van Iberia's algemene voorwaarden ongeldig zijn.

Uitspraak Spaans Hooggerechtshof  

Luchtvaartmaatschappijen bieden een gecombineerde vliegticket zoals een retourticket meestal voor een lagere ticketprijs aan dan wanneer er een enkele ticket wordt gekocht. Als een passagier besluit slechts een deel van de ticket te gebruiken, wordt een luchtvaartmaatschappij niet automatisch benadeeld. De maatschappij heeft immers de betaling van het volledige ticket ontvangen en heeft geen schade geleden door de afwezigheid van de passagier.

Tevens zijn de clausules waarmee Iberia eenzijdig de voorwaarden van de reis kan wijzigen en de uitsluiting van Iberia's verantwoordelijkheid voor het missen van een overstap, ongeldig verklaard. Beide voorwaarden zijn volgens het Hooggerechtshof te algemeen geformuleerd en ten nadele van de passagier.

Het oordeel van het Hooggerechtshof kan ook van toepassing zijn op vergelijkbare situaties die zich voordoen bij andere luchtvaartmaatschappijen.

Heeft u een klacht over Iberia?

Stuur een brief of e-mail aan de luchtvaartmaatschappij waarin u uw klacht toelicht. Geef hierin een duidelijke omschrijving van het probleem en welke oplossing u wenst. Hierbij kunt u verwijzen naar de uitspraak van het Hooggerechtshof. Krijgt u een negatieve of geen reactie van Iberia? Dien dan uw klacht in bij ons.