Pula Parking: hoge vorderingen voor onbetaalde parkeerkosten

Hoge vorderingen van een gerechtsdeurwaarder voor niet-betaalde parkeerkosten in Kroatië zorgen voor onrust bij Nederlandse consumenten. In de uitzending van het consumentenprogramma Radar TV d.d. 29 april 2019 op NPO1 vertelt een van onze juristen wat u kunt doen als u zo een brief ontvangt.

Pula Parking: hoge vorderingen voor onbetaalde parkeerkosten, ECC Nederland

De vorderingen die oplopen tot honderden euro’s zijn afkomstig van de eigenaar van een particulier parkeerterrein ‘Pula Parking’ in Kroatië. Pula Parking claimt dat deze consumenten niet hebben betaald voor het gebruikmaken van het privéparkeerterrein. Consumenten ontvangen maanden, soms zelfs jaren na hun vakantie een brief van een Nederlandse gerechtsdeurwaarder waarin zij gesommeerd worden om naast de parkeerkosten ook andere kosten te betalen zoals de juridische kosten, gerechtskosten, kosten voor het bepalen van de kentekenhouder, vertaling van documenten en voor het versturen van brieven. Dit binnen de termijn van acht dagen na ontvangst van de brief.

Vordering (on)terecht?

Onlangs heeft een Kroatische rechter bepaald dat niet alle kosten die door Pula Parking worden gevorderd, terecht zijn. Er mogen bijvoorbeeld geen kosten worden berekend voor de vertaling van documenten, het versturen van brieven en bepalen van de kentekenhouder. Deze gerechtelijke uitspraak onderschrijft dat de vordering niet geheel juist is. Wel kan een consument verplicht worden om het verschuldigde parkeergeld, de juridische kosten en gerechtskosten te betalen.  

Ik heb een boete ontvangen. Wat nu?

Hebt u een brief van een gerechtsdeurwaarder over onbetaalde parkeerkosten van ‘Pula Parking’ uit Kroatië ontvangen? Neem dan direct schriftelijk contact op met de gerechtsdeurwaarder. Gebruik hiervoor de voorbeeldbrief ECC: bezwaar vordering Pula Parking. Hierin geeft u aan dat u het niet eens bent met de hoogte van de vordering en verzoekt u de gerechtsdeurwaarder om deze te corrigeren.  

Uitzending Radar TV 29 april 2019

Radar TV wordt uitgezonden op maandag 29 april om 20:30 op NPO1. Kijkt u mee? Terugkijken kan ook via AVROTROS uitzending gemist