Misleidende winactie telefoon

Er is een winactie in omloop waarmee u tegen betaling van een paar euro een dure IPhone of Samsung telefoon kunt winnen. Wanneer u op deze aanbieding ingaat, blijkt er een addertje onder het gras te zitten en wordt er een bedrag tussen de € 50 en € 100 van de creditcard afgeschreven met een abonnement tot gevolg. Een misleidende winactie die u duur komt te staan.

Misleidende winactie telefoon, ECC Nederland

Onterechte afschrijving creditcard

Het ECC ontvangt klachten van consumenten over deze misleidende winactie. Consumenten die het ECC bereiken geven aan niet akkoord te zijn gegaan met de creditcardafschrijving die varieert tussen de € 50 en € 100 en ook niet met de vervolgafschrijvingen.

Bij het afsluiten van een abonnement is een ondernemer verplicht om de consument op voorhand duidelijk en volledig te informeren over o.a. de kosten van het abonnement per factureringsperiode en de duur van dat abonnement. In deze gevallen lijkt het er sterk op dat de informatie niet volledig en niet op de juiste manier aan de consument is verstrekt.

Wat u kunt doen? Betaling ongedaan maken!

Trapt u in een dergelijke online valkuil en gaat het om een buitenlandse ondernemer? Stuur dan in het Engels een e-mail naar de ondernemer met het verzoek om het abonnement stop te zetten en de betaling terug te draaien. Gebruik hiervoor onze voorbeeldtekst. Ook kunt u een verzoek tot terugbetaling indienen bij uw creditcardmaatschappij. Meer informatie over het betwisten van een transactie leest u op de website van International Card Services.

Tips van het ECC

  • Niet klikken: lijkt iets te mooi om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. Klik niet op allerlei advertenties en vul ook niet zomaar uw gegevens in.
  • Lees de kleine letters: lees altijd goed de voorwaarden door.
  • Extra check: twijfelt u aan de echtheid van een winactie? Zoek dan naar de officiële sociale mediapagina of website van de aanbieder. Zijn deze winacties daar onvindbaar? Dan kunt u ervan uitgaan dat het om een valse-winactie gaat.