Malafide slotenmakers

Consumenten die voor een dichte deur staan, zijn geregeld de dupe van slotenmakers die torenhoge bedragen vragen om de deur te openen of voor het vervangen van een slot. Het Europees Consumenten Centrum (ECC) waarschuwt voor dergelijke malafide slotenmakers.

Persoon die de voordeur probeert te openen met een sleutel.

Buitenproportionele kosten

Het ECC krijgt regelmatig klachten van consumenten over facturen van slotenmakers die oplopen tot €900. De gemiddelde kosten voor het openen van een deur, door een erkende en betrouwbare slotenmaker, liggen tussen de €80 en €150. Dit is afhankelijk van het tijdstip, de reistijd, het type slot en de type cilinder. Het vervangen van een cilinder of driepuntsslot is vaak nog duurder. Het is belangrijk dat u goed onderzoek doet naar de slotenmaker waarmee u zaken gaat doen. Ook in geval van nood.

Misbruik situatie

Sommige slotenmakers maken misbruik van de heikele situatie waarin consumenten zich bevinden en voeren ter plekke een toneelstukje op over hoe moeilijk het is om de deur open te krijgen. In werkelijkheid is de deur vaak simpel en met eenvoudige middelen te openen.

Tips van het ECC:

  • Een goede voorbereiding is het halve werk. Ga op voorhand op zoek naar één of meerdere betrouwbare en erkende lokale slotenmakers met een keurmerk, zodat u in geval van nood weet bij wie u moet zijn.   
  • Vraag, bij het maken van een afspraak, altijd naar het totaalbedrag (incl. BTW, montage, cilinder en mogelijke voorrijkosten of toeslagen) zodat u achteraf niet voor verrassingen komt te staan.
  • Geeft de slotenmaker een lage prijsindicatie af? Vertrouw dit dan niet. Soms misleiden ze consumenten door alleen de voorrijkosten te benoemen. Na het openen van de deur worden allerlei extra kosten in rekening gebracht.
  • Prijsvergelijking. Neem contact op met meerdere slotenmakers om prijzen te vergelijken.
  • Google altijd de website en bedrijfsnaam om reviews van andere consumenten te lezen. 
  • Bespreek de betaalmogelijkheden; pinnen, contant of factuur achteraf.