Europees Hof bepaalt rol chartermaatschappij bij vluchtvertraging

Stel, u boekt een reis met een chartervlucht en deze is langdurig vertraagd. Tot wie wendt u zich voor financiële compensatie: de luchtvaartmaatschappij die de vlucht heeft uitgevoerd of de chartermaatschappij waarbij u de reis heeft geboekt?

Europees Hof bepaalt rol chartermaatschappij bij vluchtvertraging. ECC-Nederland

Wet-leaseovereenkomst

Passagiers boeken een vliegticket bij TUIfly waarmee ze van Hamburg (Duitsland) naar Cancún (Mexico) vliegen. Op de boekingsbevestiging staat dat de uitvoerende luchtvaartmaatschappij niet TUIfly maar Thomson Airways is. De wet-leaseovereenkomst die TUIfly GmbH met Thomson Airways is aangegaan, maakt deze uitbesteding mogelijk.

Naar de rechter

De vlucht naar Cancún vertraagde aanzienlijk en de passagiers richtten zich tot de uitvoerende luchtvaartmaatschappij 'Thomson Airways' voor de vergoeding die hierbij op grond van de Verordening 261/2004 van toepassing is.

Thomson Airways weigert deze vergoeding uit te keren. De luchtvaartmaatschappij is namelijk van mening dat de wet-leaseovereenkomst bepaalt dat - ondanks de uitbesteding - niet Thomson Airways, maar TUIfly GmbH de “uitvoerende partij” is en deze luchtvaartmaatschappij verantwoordelijk is voor de volledige en goede uitvoering van de vlucht.

Het regionale Hof in Hamburg heeft in die context het Hof van Justitie verzocht om het begrip luchtvaartmaatschappij te verduidelijken.

Uitspraak Hof van Justitie 

Het Europees Hof van Justitie bepaalde dat het begrip luchtvaartmaatschappij zoals die wordt bedoeld in de Verordening 261/2004, niet van toepassing is bij een wet-leaseovereenkomst. 

Thomson Airways verhuurde alleen het toestel en de bemanning waarmee de vlucht werd uitgevoerd. TUIfly had het traject vastgesteld en de realisatie van de vlucht op zich genomen. Om die reden is TUIfly in dit specifieke geval de “luchtvaartmaatschappij die de vlucht uitvoert” en kan daarmee verantwoordelijk worden gehouden voor de vluchtvertraging.

Compensatie berekenen 

Heeft u te maken gehad met een vluchtvertraging of -annulering? Met behulp van onze vluchtcalculator berekent u binnen enkele stappen of u recht heeft op compensatie en in welke vorm.