Holiday clubs

Als u lid bent van een Holiday club, heeft u toegang tot een reserveringssysteem. U kunt dan met korting accommodaties, vliegreizen of cruisevakanties boeken.

In Europa gelden er voor Holiday club-overeenkomsten, regels die u bescherming bieden. Deze regels staan in Europese Richtlijn 2008/122/EG en zijn van toepassing, als:

 • De overeenkomst langer duurt dan 1 jaar;
 • In de overeenkomst staat dat u tegen vergoeding meer dan 1 bepaalde periode ergens mag verblijven;
 • In de overeenkomst staat dat u het recht heeft om met korting ergens een verblijf te boeken;
 • U een bestaande overeenkomst via een handelaar wilt doorverkopen.
Holiday clubs, ECC Nederland

Goed om te weten

Welke informatie moet ik vóór het sluiten van de overeenkomst krijgen van de verkoper?

De verkoper moet u informeren met een van de standaardformulieren uit de Europese Richtlijn. U heeft, onder andere, recht op deze informatie:

 • De identiteit en het adres van de verkoper;
 • De exacte omschrijving van het recht dat u koopt met de timeshare of bij de holiday club;
 • De exacte omschrijving van de periode waarin dat recht geldt;
 • De duur van de overeenkomst;
 • De prijs, inclusief bijkomende, verplichte kosten zoals jaarlijkse vergoedingen en bijzondere heffingen;
 • Een overzicht van diensten en faciliteiten waarvan u gebruik kunt maken.

U moet deze informatie gratis, schriftelijk en in uw eigen taal krijgen. Deze eisen gelden ook voor de overeenkomst. Heeft u het standaardinformatieformulier niet ontvangen? Dan wordt uw bedenktijd verlengd naar 3 maanden en 14 kalenderdagen.

#Holiday-club-informatie-voor-sluiten-overeenkomst

Copied to clipboard!

Waar moet ik op letten als ik een holiday club-overeenkomst aanga?

Houd deze dingen in uw achterhoofd, voordat u een overeenkomst sluit:

 • U hoeft de overeenkomst niet direct te tekenen. De verkoper moet u voldoende bedenktijd geven;
 • Het is de verkoper verboden om tijdens de bedenktijd een betaling te vragen;
 • De verkoper is verplicht u alle informatie over de overeenkomst en een herroepingsformulier te geven;
 • Bekijk goed of u echt goedkoper uit bent met de overeenkomst.

In de overeenkomst moet een betalingsregeling met gelijke, jaarlijkse termijnen staan. Iedere betaling van de vastgestelde prijs die in de overeenkomst staat buiten deze regeling is verboden.

#Holiday-club-waar-moet-ik-op-letten

Copied to clipboard!

Heb ik bedenktijd bij een holiday club-overeenkomst?

U heeft 14 dagen wettelijke bedenktijd na het aangaan van een holiday club-overeenkomst. Dat betekent dat u er zonder opgaaf van reden vanaf kan zien. U moet bij het aangaan van de overeenkomst van de verkoper een standaardformulier krijgen. Daarmee kunt u de overeenkomst herroepen. U kunt dit ook per brief doen. U moet het formulier of de brief binnen de bedenktijd naar de verkoper sturen. Wij adviseren u dit per aangetekende post te doen.

Heeft u het standaardherroepingsformulier niet ontvangen? Dan wordt uw bedenktijd verlengd naar 1 jaar en 14 kalenderdagen. Heeft u het standaardinformatieformulier niet ontvangen? Dan wordt uw bedenktijd verlengd naar 3 maanden en 14 kalenderdagen.

Let op: deze regels gelden alleen voor overeenkomsten die zijn gesloten op of na 23 februari 2011. Heeft u vóór deze periode een overeenkomst gesloten? Neem dan contact met ons op.

#Holiday-club-bedenktijd-aangaan-overeenkomst

Copied to clipboard!

Ben ik verplicht om een aanbetaling te doen?

Nee, u bent niet verplicht een aanbetaling te doen bij het aangaan van een Holiday club-overeenkomst. Sterker nog, het is de verkoper verboden dit van u te vragen. U hoeft pas te betalen nadat de bedenktijd van 14 dagen of langer is verstreken.

Heeft u toch iets betaald binnen de bedenktijd? En besluit u van de overeenkomst af te zien? Dan moet de verkoper u het bedrag terugbetalen. Uit ervaring weten wij dat dit vaak niet gebeurt. Wanneer u met uw creditcard betaald heeft, kunt u soms uw geld terugkrijgen via de creditcardmaatschappij. Neem zo snel mogelijk contact op met uw bank.

#Holiday-club-aanbetaling-bij-aangaan-overeenkomst

Copied to clipboard!

Mag ik mijn lidmaatschap van een holiday club doorverkopen?

Wij hebben nog nooit gehoord van een succesvolle doorverkoop van dit soort producten. We ontvangen regelmatig meldingen over organisaties die u tegen betaling af willen helpen van uw overeenkomst. Ook zijn er ‘advocaten’ die zeggen uw inleg via een rechtszaak tegen de verkoper terug te kunnen krijgen.

Wij adviseren u om niet op dit soort voorstellen in te gaan. Er lijkt geen markt te zijn voor de wederverkoop van een holiday club-lidmaatschap. Malafide verkopers maken u met allerlei leugens grote bedragen afhandig. Meestal leveren die investeringen u niets op. Onthoud dat een advocaat of adviseur nooit op eigen initiatief uw belangen behartigt. U moet hier als belanghebbende altijd zelf stappen voor ondernemen. 

#Holiday-club-lidmaatschap-doorverkopen

Copied to clipboard!