Voorkom oplichting op de Canarische Eilanden

Reist u binnenkort naar de Canarische Eilanden? Wees dan voorzichtig bij het kopen van elektronicaproducten op een van deze eilanden. Er zijn gehaaide oplichters actief die u in elektronicawinkeltjes op een misleidende wijze artikelen proberen aan te smeren.

Voorkom oplichting op de Canarische Eilanden, ECC Nederland

Misleidende verkooptrucs  

Het ECC ontvangt meldingen over oplichters die op de Canarische Eilanden in kleine elektronicawinkels actief zijn en allerlei misleidende verkooptrucs gebruiken om vakantiegangers producten aan te smeren. Zo mag u uw oude telefoon of camera inruilen voor een nieuwer model tegen betaling van een kleine vergoeding en wordt er een antivirus of andere bijbehorende software voor een prikkie aangeboden. 

Kat in de zak 

Wat deze verkopers niet vertellen, is dat u vaak geen nieuwe telefoon of camera krijgt, maar een tweedehandse of dat het eigenlijk om een veel goedkoper artikel gaat dan dat u werd voorgeschoteld. Bij het sluiten van de koopovereenkomst probeert de verkoper tijd te rekken voor het gebruiksklaar maken van uw aankoop. Als het bijna tijd is om naar huis te gaan, mag de aankoop op de valreep worden opgehaald. Hierdoor ontdekt u op het allerlaatste moment dat u een kat in de zak hebt gekocht en is klagen bij de verkoper of aangifte doen bij de politie vaak niet meer mogelijk. Ook is het lastig om dan nog aan te tonen wat u mondeling bent overeengekomen. 

Tips om oplichting in het buitenland te voorkomen 

Gaat u op vakantie naar de Canarische eilanden? Laat u dan niet misleiden door allerlei verkooptrucs in elektronicawinkeltjes en voorkom oplichting met de tips van het ECC:

  • Koop alleen elektronica bij de officiële verkooppunten. 
  • Zorg dat u niet wordt afgeleid tijdens het betalen en check achteraf de afschrijving op uw bank- of creditcardrekening.
  • Twijfelt u aan de echtheid van de producten? Laat deze dan controleren door een officiële retailer. Doe dat zo snel mogelijk ter plekke.
  • Hebt u een klacht over uw aankoop of verkoper op een van deze eilanden? Ga direct naar het dichtstbijzijnde Gemeentelijk Consumenten Klachtenbureau (O.M.I.C). Doe ook aangifte bij de plaatselijke politie. 
  • Hebt u met creditcard betaald? Meld uw klacht dan ook bij de creditcardmaatschappij en dien een chargebackverzoek in.