Uw rechten bij instapweigering door overboeking

Als niet alle passagiers mee kunnen op een vlucht omdat er teveel passagiers op de vlucht zijn geboekt, dan zal de luchtvaartmaatschappij eerst vragen of er vrijwilligers zijn om een stoel af te staan.

Bent u bereid uw stoel vrijwillig af te staan, dan moet de maatschappij bepaalde voordelen en/of een financiële compensatie aanbieden en u moet de keuze krijgen tussen een alternatieve vlucht of volledige terugbetaling van uw ticket. Kiest u voor een alternatieve vlucht, dan heeft u ook recht op dezelfde gratis verzorging die geldt bij vertraging, inclusief gratis accommodatie als u pas de volgende dag kunt vertrekken.

Zijn er niet genoeg vrijwilligers, dan kan de luchtvaartmaatschappij u op de vlucht weigeren. U heeft dan recht op de keuze tussen een alternatieve vlucht of volledige terugbetaling van uw ticket. Kiest u voor een alternatieve vlucht, dan heeft u ook recht op dezelfde gratis verzorging die geldt bij vertraging, inclusief gratis accommodatie als u pas de volgende dag kunt vertrekken. Verder heeft u ook recht op een financiële compensatie van € 250,- , € 400,- of € 600,-, afhankelijk van de afstand van de vlucht.

Deze compensatie wordt met 50% verminderd als u een alternatieve vlucht accepteert en uw vertraging beperkt blijft.