Autovakantie in Noorwegen eist tol

Reist u met de auto, camper of motor door Noorwegen, dan komt u de nodige tolwegen tegen. Alle bestuurders, ongeacht de nationaliteit, betalen tol op de Noorse wegen. Voordat u op reis gaat, is het handig om te weten hoe u deze tol betaalt om extra kosten te voorkomen.
 

Autovakantie in Noorwegen eist tol, ECC Nederland

Betaling van tol in Noorwegen

Er zijn verschillende manieren om de tol in Noorwegen te betalen. Dit kan bijvoorbeeld via een registratie vooraf of u rijdt door en ontvangt de rekening naderhand thuis. In het laatste geval, wordt uw kenteken automatisch gescand wanneer u over een tolweg rijdt. Vervolgens ontvangt u, binnen 4 tot 6 maanden nadat uw auto is gescand, thuis een rekening van European Parking Collection. 

European Parking Collection (EPC)
EPC is het incassobureau dat verkeersboetes en openstaande tolrekeningen vordert voor o.a. de tolwegen in Noorwegen. EPC is gespecialiseerd in het identificeren en opsporen van buitenlandse geregistreerde voertuigen en zorgt ervoor dat een verkeersboete of tolrekening in de juiste taal bij de juiste persoon terechtkomt. In Noorwegen is EPC aangewezen voor het innen van boetes en tol door de uitvoeringsinstantie AutoPASS

Betaal op tijd en voorkom verhoging

Als u een rekening van EPC ontvangt, moet u deze binnen de gestelde betalingstermijn betalen. Betaalt u deze niet op tijd? Dan kan er volgens Noorse wetgeving een rente van 8,5% bovenop het tolbedrag in rekening worden gebracht. Ook mogen er aanmaningskosten in rekening worden gebracht. EPC is niet verplicht om u een tweede aanmaning te versturen alvorens het bedrag wordt verhoogd. Wees dus op tijd met betalen en voorkom onnodige extra kosten. 

Bezwaar tegen verhoging

Bent u van mening dat u niet in de gelegenheid bent gesteld om de rekening op tijd te kunnen betalen zonder de extra kosten? Neem dan contact op met EPC en verzoek om bewijs waaruit blijkt dat de oorspronkelijke rekening naar uw adres is verstuurd. Als EPC dit kan aantonen, bent u alsnog verplicht om de extra kosten te betalen. EPC hoeft niet te bewijzen dat u de rekening ook daadwerkelijk heeft ontvangen.