Ongevraagde toezending

Heeft u weleens een product toegestuurd gekregen waar u niet om heeft gevraagd? Dit wordt een ongevraagde toezending genoemd. Volgens de wet is dit verboden. De verkoper kan u niet verplichten om voor de toezending te betalen. Vindt hij dat u wel een overeenkomst heeft en dat u toestemming voor de zending heeft gegeven? Dan is het aan de verkoper om dit te bewijzen.

Ongevraagde toezending, doos staat op de grond voor de voordeur van een woning

Goed om te weten

Wat is een ongevraagde toezending?

Er is sprake van een ongevraagde toezending wanneer u goederen of diensten ontvangt en de verkoper u vraagt hiervoor te betalen, terwijl u geen bestelling heeft geplaatst.

Ik heb een ongevraagde toezending ontvangen. Wat nu?

Als u ongevraagd een product hebt ontvangen, mag u dit houden zonder ervoor te betalen. Stuurt u het product toch liever terug? Neem dan contact op met de afzender. De retourverzendkosten komen voor zijn rekening.

Let op: als u het product houdt en ervoor betaalt, gaat u alsnog een overeenkomst aan met de ondernemer.

De ondernemer dreigt met een incassobureau. Moet ik dan toch betalen voor de ongevraagde vervolgzendingen?

De verkoper moet bewijzen dat u akkoord bent gegaan met de vervolgzendingen. Bent u niet uitdrukkelijk akkoord gegaan met de ontvangst van vervolgzendingen? Dan hoeft u niet te betalen.

Ik heb een proefpakket besteld, maar nu krijg ik vervolgzendingen. Kan ik er nog vanaf?

Als u nadrukkelijk heeft ingestemd met vervolgzendingen na het proefpakket, dan zijn deze vervolgzendingen onderdeel van de overeenkomst die u met de ondernemer heeft. De ondernemer kan u daaraan houden.

Heeft u het proefpakket en de vervolgzendingen bijvoorbeeld online besteld? U heeft dan wel een mogelijkheid om hier vanaf te komen. Dan gelden de regels voor koop op afstand. Hierdoor heeft u meestal bedenktijd en kunt u er nog van af.

 

Als ik weiger te betalen voor ongevraagde vervolgzendingen, kan er dan beslag worden opgelegd?

Een rechter moet toestemming geven voor beslaglegging. Een ondernemer of een incassobureau kan dus niet zelf zomaar beslag leggen.