Coronavirus en kampeerreizen: dit moet u weten!

Welke regels gelden er voor kamperen in het buitenland? Heeft u recht op compensatie als de faciliteiten op de camping gesloten zijn? Waarop moet u letten bij het accepteren van een recreatievoucher? Wat kunt u doen als de de campingaanbieder weigert om uw geld terug te betalen? Op deze pagina leest u alles wat u moet weten over kamperen in coronatijd.

Waarmee wij u kunnen helpen

Het Europees Consumenten Centrum informeert u over uw consumentenrechten in de EU, geeft gratis juridisch advies bij grensoverschrijdende conflicten en bemiddelt als u en de buitenlandse campingaanbieder (niet gevestigd in Nederland!) er samen niet uitkomen. Op onze website vindt u informatie, tips en voorbeeldbrieven die u vooruit helpen.

Coronavirus: kampeerreizen buitenland, ECC Nederland

Dit moet u weten

Ik wil niet naar het buitenland deze zomer, mag ik de kampeerboeking kosteloos annuleren?

Zolang de camping open is en de aanbieder de afgesproken dienst nog kan leveren, heeft u in principe geen recht op het kosteloos annuleren van uw boeking. U bent afhankelijk van de boekingsvoorwaarden en bereidheid van de camping om uw boeking kosteloos te verplaatsen of annuleren. 

Aangepaste regels in Frankrijk
In Frankrijk is een tijdelijke noodmaatregel ingevoerd. Heeft u een boeking voor een kampeerplek in de periode van 1 maart 2020 en 15 september 2020 en wilt u deze annuleren in verband met het coronavirus? Dan kan dat kosteloos. U heeft recht op terugbetaling van de volledige reissom. Let op: de aanbieder mag u ook een voucher aanbieden. Als de campingaanbieder u een voucher aanbiedt, dan bent u verplicht om deze te accepteren. Gebruikt u deze voucher niet binnen 18 maanden? Dan betaalt de campingaanbieder u het geld terug. 

Uw consumentenrechten in Europa 
Heeft u een kampeerplek geboekt in het buitenland, zoals Duitsland, Italië of Spanje, en wilt u hier (kosteloos) vanaf? Neem dan contact op met onze juristen via het contactformulier. Verschillende landen hebben de regels tijdelijk aangepast. Wij leggen u graag uit wat uw consumentenrechten zijn!

#kosteloos-annuleren-kampeerreis

Gekopieerd naar het klembord!

Kan ik mijn kampeerboeking (kosteloos) annuleren bij een inreisverbod?

Uw kampeerboeking annuleren kan altijd, maar zolang de camping open is en de aanbieder de afgesproken dienst nog kan leveren, heeft u in principe geen recht op het kosteloos annuleren van uw boeking. Uw kampeerplek is nog beschikbaar, alleen kunt u er niet komen door een inreisverbod. U bent afhankelijk van de boekingsvoorwaarden en bereidheid van de camping om uw boeking kosteloos te verplaatsen of annuleren.    

Annuleringsverzekering
Verzekeraars zien het annuleren van een vakantie door het coronavirus niet meer als een plotselinge gebeurtenis. Geld terugkrijgen via uw annuleringsverzekering is bij de meeste verzekeraars uitgesloten. 

#kampeerboeking-kosteloos-annuleren-inreisverbod

Gekopieerd naar het klembord!

Krijg ik mijn geld terug als de kampeerboeking wordt geannuleerd door de aanbieder?

Bij het annuleren van uw campingboeking door de aanbieder, heeft u recht op de terugbetaling van uw geld. De campingaanbieder mag u een recreatievoucher aanbieden, deze hoeft u niet te accepteren. Ook kan u een voorstel worden gedaan voor het verplaatsen van de boekingsdata. Hiermee hoeft u niet akkoord te gaan. U heeft dan nog steeds recht op terugbetaling.

#geld-terug-annulering-boeking-door-camping

Gekopieerd naar het klembord!

Camping open, faciliteiten gesloten. Heb ik recht op terugbetaling?

Heeft u een kampeerplek op een camping geboekt met faciliteiten, zoals een zwembad, speelhal of restaurant, die door het coronavirus gesloten zijn? Dan heeft u recht op de terugbetaling van een deel van de reissom. U kunt geen gebruikmaken van de faciliteiten terwijl u daarvoor heeft betaald. 

Boekingsovereenkomst ontbinden 
Is u tijdens het boeken van de kampeerplek beloofd dat u toegang zou hebben tot een waterpark of andere faciliteiten die gericht zijn op gezinnen met kinderen en boekte u juist deze camping vanwege die faciliteiten? Kunt u dit ook aantonen? Dan kunt u de boekingsovereenkomst ontbinden. Hiermee annuleert u de boeking en heeft u recht op de terugbetaling van uw geld. 

Let op: werd er tijdens het boeken aangegeven dat de faciliteiten gesloten zijn, dan heeft u geen recht op kosteloze annulering en terugbetaling van uw geld.

#terugbetaling-gesloten-faciliteiten

Gekopieerd naar het klembord!

Moet ik een voucher accepteren bij annulering kampeerreis door aanbieder?

Bij een annulering van uw kampeerreis door het coronavirus, mag een campingaanbieder u een recreatievoucher aanbieden. U heeft het recht om deze voucher te weigeren. Bij weigering moet de aanbieder u alsnog de reissom terugbetalen. De voucher mag u niet worden opgedrongen.

#annulering-kampeerreis

Gekopieerd naar het klembord!

Waar moet ik op letten bij het accepteren van een recreatievoucher?

Als uw kampeerreis wordt geannuleerd vanwege het coronavirus, kan het zijn dat de campingaanbieder u een recreatievoucher aanbiedt. Deze voucher mag u weigeren. Check voordat u een voucher accepteert of de voorwaarden voldoen aan de uitgangspunten van de Autoriteit Consument & Markt (ACM):

  • Voucher accepteren is een keuze, het mag u niet worden opgedrongen. Uitgangspunt blijft dat u recht heeft op terugbetaling bij de annulering van uw boeking. 
  • Voucher moet een volwaardige vervanging zijn. Dit betekent dat de voucherwaarde gelijk is aan de oorspronkelijke reissom. Inclusief reserverings-, en administratiekosten e.d. 
  • Voucher moet een redelijke geldigheidsduur hebben, bijvoorbeeld 12 maanden. 
  • Restbedrag voucher (het deel dat u niet heeft besteed) moet achteraf binnen een redelijke termijn door de campingaanbieder worden uitgekeerd. 
  • Heeft u een aanbetaling gedaan? Dan hoeft u het restbedrag niet te betalen als u weet dat de vakantie niet kan doorgaan of als de campingaanbieder de overeenkomst niet kan nakomen.

Check ook of de recreatievoucher gedekt wordt door een garantiefonds of dat er een andere garantieregeling van toepassing is, zodat u niet met lege handen achterblijft bij een faillissement.

#uitgangspunten-vouchervoorwaarden

Gekopieerd naar het klembord!

Wat kan ik doen als camping weigert om mijn geld terug te betalen?

Als de campingaanbieder weigert om uw geld terug te betalen bij het annuleren van uw boeking, dan hoeft u het hier niet zomaar bij te laten zitten. Wij leggen uit wat u kunt doen!

Download voorbeeldbrief
Maak uw klacht schriftelijk, via de website of per e-mail bij de campingaanbieder kenbaar. Gebruik hiervoor de voorbeeldbrief ECC: annuleert campingaanbieder uw boeking? Vraag geld terug! Deze brief is in het Nederlands en Engels te downloaden. Gratis! 

Meld het bij Autoriteit Consument & Markt
Reageert de campingaanbieder niet binnen de door u gestelde termijn of wordt uw verzoek tot terugbetaling afgewezen? Meld het bij de Autoriteit Consument & Markt! De toezichthouder treedt streng op tegen ondernemers die zich niet aan de regels houden en misbruik maken van de coronacrisis. 

Klacht over buitenlandse camping? Vraag ECC om hulp! 
Woont u in Nederland en heeft u een conflict met een camping gevestigd in een andere EU-lidstaat, Noorwegen, IJsland of het Verenigd Koninkrijk, waar u samen niet uitkomt? Vraag onze juristen dan om hulp. Wij bemiddelen tussen u en de campingaanbieder. Gratis! 

Naar de rechter
Als de bemiddeling van het ECC geen resultaat oplevert, dan kunt u een procedure voor geringe vorderingen starten en uw klacht aan de rechter voorleggen. Onze juristen kunnen u infomeren over de juridische mogelijkheden en kosten voor het opstarten van deze procedure.

#campingaanbieder-weigert-terugbetaling

Gekopieerd naar het klembord!

Krijg ik mijn geld terug bij faillissement camping?

Als u een kampeerreis heeft geboekt en de campingaanbieder gaat failliet, dan is de kans groot dat u met lege handen achterblijft. Als consument staat u achteraan in de rij van de schuldeisers. Is uw boeking door de campingaanbieder geannuleerd en heeft u een recreatievoucher geaccepteerd, dan kan het voorkomen dat uw voucher niets meer waard is. Check daarom goed de vouchervoorwaarden voordat u deze accepteert. 

#faillissement-camping

Gekopieerd naar het klembord!

Over het ECC

Waarmee kan het Europees Consumenten Centrum mij helpen?

Het Europees Consumenten Centrum helpt bij het oplossen van uw klacht als u en de buitenlandse campingaanbieder er samen niet uitkomen. De camping moet in een ander EU-land, Noorwegen, IJsland of het Verenigd Koninkrijk zijn gevestigd. Neem contact op met onze juristen via het online formulier. Onze juridische hulp is gratis. 

Vraag/klacht Nederlandse camping
Als u een vraag of klacht heeft over een camping in Nederland, dan kunt u contact opnemen met het Juridisch Loket of ACM Consuwijzer voor juridische hulp. 

#Europees-Consumenten-Centrum

Gekopieerd naar het klembord!