Ryanair op vingers getikt vanwege ‘groene’ misleidende reclame

Ryanair is door de Britse Reclame Code Commissie (ASA) op haar vingers getikt vanwege een reclamecampagne waarin de luchtvaartmaatschappij claimt de milieuvriendelijkste van Europa te zijn. De Britse toezichthouder oordeelde dat Ryanair dit niet zomaar kan zeggen.

Ryanair op vingers getikt vanwege ‘groene’ misleidende reclame, ECC Nederland

Claim over laagste ‘emissie’ is misleidend

In de reclamecampagne claimde Ryanair dat ze de laagste uitstoot hebben in vergelijking met de grootste 27 luchtvaartmaatschappijen in Europa. Ook gebruikte de maatschappij slogans als ‘Euro-pa’s laagste uitstoot luchtvaartmaatschappij’ en ‘Lage CO2-uitstoot’ waarmee de maatschappij tegen het zere been schopte van o.a. experts op het gebied van energie, transport en duurzame ontwikke-ling. 

Uitspraak ASA 

De Britse reclame waakhond stelt dat als Ryanair in uitingen wilt beweren dat de maatschappij minder uitstoot veroorzaakt dan andere luchtvaartmaatschappijen, zij dit zal moeten onderbouwen en bewijzen. Volgens ASA is dit niet duidelijk gemaakt in de reclamecampagne en ook was het verstrekte bewijsmateriaal onvoldoende om aan te tonen dat Ryanair daadwerkelijk het minste CO2-uitstoot. Op basis hiervan concludeert ASA dat de beweringen van Ryanair misleidend zijn. 

Meer weten? Lees de volledige uitspraak (G19-1035778) op de website van ASA!