Boardingpass overbodig voor compensatieclaim

Het Europees Hof van Justitie oordeelde onlangs dat luchtvaartmaatschappijen niet langer compensatie mogen weigeren als passagiers geen papieren boardingpass overhandigen bij het indienen van een claim. Een duidelijk signaal naar luchtvaartmaatschappijen om te stoppen met het opvragen van onnodige documenten. 

Boardingpass overbodig voor compensatieclaim, ECC Nederland

In een eerdere uitspraak besliste het Franse Hof van Cassatie dat gedupeerde passagiers van een vertraagde vlucht alleen recht hebben op compensatie bij het overhandigen van een papieren boardingpass. Deze uitspraak wordt nu onderuitgehaald door het Hof van Justitie. 

Digitale boardingpass 

Passagiers die online inchecken, krijgen bij de meeste luchtvaartmaatschappijen de optie aangeboden om de boardingpass naar hun mobiele telefoon te sturen. De mobiele instapkaart bevat alle informatie die ook op een papieren boardingpass staat en is in combinatie met een geldig legitimatiebewijs voldoende om aan boord te komen. De verzoekers in deze zaak zijn dan ook van mening dat met deze digitale ontwikkeling rekening moet worden gehouden bij het toekennen van compensatie in geval van vluchtvertraging. 

Boardingpass geen bewijs 

Ook veronderstellen zij dat het in bezit zijn van een boardingpass niet aantoont dat een passagier zich daadwerkelijk bij een incheckbalie heeft gemeld of aan boord van het vertraagde toestel was. 

Uitspraak Europees Hof van Justitie

Het Hof doet hier nog een schepje bovenop en stelt dat de passagiers alleen verplicht zijn om een bevestigde boeking te hebben en zich te melden bij de incheckbalie voor het inchecken voor de vlucht. Bij vluchtvertraging is er dus geen verplichting om een instapkaart of ander document aan de luchtvaartmaatschappij te overhandigen. Als de luchtvaartmaatschappij over informatie beschikt die aantoont dat een passagier niet aan boord was van een vertraagde vlucht, dan is het aan de nationale rechter om dit na te gaan en daar een uitspraak over te doen.

Jurisprudentie Hof van Justitie

Lees de volledige uitspraak zaak c-756/18 op de website van Infocuria.