Het ECC waarschuwt voor skimmers in bars en restaurants in Oost-Europa

Het Netwerk van Europees Consumenten Centra (ECC-Net) adviseert reizigers naar Oost-Europa voorzichtig te zijn met hun pinpas.

Het ECC-Net heeft meerdere klachten ontvangen van Ierse en Nederlandse consumenten die zijn geskimd in verschillende restaurants en nachtclubs in Oost-Europese landen. Zo meldde zich een man bij het ECC die € 9.000 armer is geworden doordat dit bedrag onterecht van zijn rekening is afgeschreven. Hij had een nachtclub bezocht en 3 betalingen gedaan. Achteraf bleek dat er 27 keer verschillende bedragen waren afgeschreven van zijn rekening. Een andere gedupeerde had ook een Poolse club bezocht. In plaats van de normale rekening was het veelvoudige afgeboekt. Hierdoor is hij € 7.000 kwijt.

Hoe gaan skimmers te werk? Skimmers misbruiken uw creditcardgegevens of bankpasgegevens als u een betaling doet. Of geld opneemt bij een pinautomaat. De pincode wordt door middel van verschillende trucs onderschept. Met die gegevens kunnen er bedragen van uw rekening worden opgenomen zonder dat u dat in de gaten heeft.

Wij adviseren reizigers erg voorzichtig te zijn bij het bezoeken van restaurants en cafés. Betaal liever niet met een pinpas, maar gebruik contant geld of een creditcard. Als u toch pint, let dan op de volgende tips:

  • Controleer altijd het bedrag op het scherm, vooral als het in een andere valuta is weergegeven
  • Verlies nooit het zicht op uw pas
  • Scherm met uw hand de pincode af
  • Laat u bij het pinnen nooit afleiden
  • Ga niet in op hulp van personen die u willen helpen bij het pinnen

Heeft u het vermoeden dat uw betaalpas is geskimd? Blokkeer direct uw pas en doe aangifte bij de politie.